Cum ajungem in Thassos

Pentru ca foarte multi oameni dragi mei au ales ca destinatie de vacanta Thassos pentru vara asta, ma gandesc sa scriu eu aci frumos cum am ajuns pe insula in ultimii trei ani, safe, pe racoare.

Noi plecam la 12 noaptea din Giurgiu. Avem o benzinarie la care tragem o tigara si execut eu un dans in fatza masinii, la lumina farurilor, apoi purcedem.
Traseul nostru verificat si reverificat este

Giurgiu - Ruse - Bjala - Pleven - Lukovit - Sofia
(adica E85, E83, E79)

Cea mai mare nebunie a fost mereu in Sofia, oras foarte drag noua, pe care il vizitam (noaptea) cu mici rataciri datorate GPS-ului..O doamna cu o voce suspecta ne-a plimbat vara trecuta printr-un cartier rezidential, foarte frumoase vilele, insa noi vroiam in Thassos, nu in cartierele bulgaresti.
Sofia trebuie ocolita, indicatoare sunt insa in fiecare an sunt si drumuri in lucru. bulgarii sunt insa de treaba si te indruma. Soferii bulgari, nu politistii - astia din urma au tendinta sa te indrume pe sensuri de drum care se termina cu un capat de pod..dar nu-i bai..

Iesirea din Sofia trebuie sa fie facuta pe E79, drum pe care il urmati pana in Kulata, punctul de granita cu Grecia. Pe drum este un popas destul de suspect, cu niste bude care pe an ce trece is mai murdare si pipi-ul miroase parca mai tare..Acolo opresc toate autocarele care tranziteaza Bulgaria, dar merge de o cafea si de o dezmortire a oaselor.

Sofia - Dupnica - Blagoevgrad - Sandanski - Kulata

Noi in Grecia intram la ziua, exact cand somnul isi vine pe la gene. Daca in masina sunt doi soferi, asta e momentul in care e bine sa il inlocuiti pe cel de la volan..Lumina difuza de dimineata este destul de nasoala si dupa o noapte de drum e bine sa va opriti si sa va intindeti din nou oasele.

Promachonas - Serres - Amfipoli - Loutra eleftheron - Kavala - Keramoti

Asta e drumul cel mai frumos, l-am testat anul trecut in iulie. Pe malul marii, o priveliste extraordinara...satuce grecesti, plaje pustii..
O alta varianta este:

Promachonas - Serres - Eleftheropouli - Kavala - Keramoti

Un drum mai spectaculos, munte, serpentine, dar ce priveliste..superba..

Promachonas - Serres - Drama - Kavala - Keramoti

Ei bine prin Drama e un fel de ocol, dar culmea e ca noi in primii doi ani doar asa am mers..Cum se spune - drumul cunoscut e cel mai scurt..insa..drumul prin Drama e destul de suspect pentru ca la un moment dat e o rascruce de unde au disparut indicatoarele si nu stii incotro e Kavala..Dar! daca o iei la stanga dai in Kavala, daca o iei la dreapta..dai in Kavala:)

Acum faza cu Kavala e asa. Mare atentie la indicatoare! Cele mai importante sunt cele verzi mari! La intrare in Kavala trebuie sa va incadrati pe drapta ca sa nu ratati indicatorul spre Keramoti, mare VERDE!
Daca l-ati ratat..aveti cel putin o ora prin frumoasul oras, aglomerat, caldura de mori..stradute stramte, nice view..dar oras..Pe autostrada ajungeti la Keramoti imediat. Un port mic, indicatoare spre ferry boat, taca-paca si in jumatate de ora THASSOS, LIMENAS!!

Daca alegeti sa mergeti ziua, Bulgaria este foarte frumoasa, mai ales in zona de munte, insa atentie..in benzinariile lor nu puteti plati cu euro, anumite carduri nu is ok si..ei nu stiu nicio limba decat pe a lor..
Daca plecati de acasa cu piticii dupa voi, luati de mancare si apa caci sunt peste 10 ore de mers. Despre limitele de viteza, daca mergeti pe autostrada cu maximul suportat de masina si pasageri, atentie la iesirile din tuneluri, caci acolo apar ca din farmec indicatoare cu 80 km/ ora..apoi 60 km/ora. Tot ca prin farmec, unde sunt indicatoare sunt si niste domni care iti pot strica ziua pret de cam 100 de euro. Depinde in ce toane ii prindeti. Noaptea sunt putine radare, dar alea sunt cele mai scumpe. intre 50 si 100 de iepuroi, fara discutii. Nu e un abuz intotodeauna..

La intoarcerea din Thassos, nu va lasati vrajiti de indicatoarele care va indruma spre noua vama, proaspata de la Exochi. O sa vedeti indicatoare albastre, e chiar si o super sosea pana in vama, insa..surpriza!
Teapa incepe imediat ce ati iesit din vama. Caci pana si drumurile noastre din zona Buzaului is mai bune decat cele batute de noi anul trecut (dintr-o greseala a noastra, fumeile).

deci NO WAY sa mergeti Kavala - Drama - Exochi - Goce Delcev.

Partea frumoasa exista insa si pe aceasta ruta. O sa vedeti cele mai mari si frumoase lacuri din Bulgaria, la Dospat o sa mancati fragi in varf de munte, o sa treceti prin satuce in care nimeni nu a auzit de Romania..e destul de palpitant. Nu si daca soferul vrea sa depaseasca 30 la ora pe serpentine pline cu tiruri..atunci nu e placut. mai ales pentru cele doua doamne care au ales Exochi ca punct de iesire din tara:)

Daca mai aveti neclaritati va rog sa imi scrieti, sper ca am explicat cam cum sta treaba cu drumul, enjoy this summer and my island, bafta!


cele de mai sus sunt valabile daca stati in nordul insulei! cei care stau in partea de sud pot sa ia ferryboat din Kavala pana in Prinos.

Comments

delia said…
multumimmmmm. ne-am ras:).
Elena said…
Vreau si eu sa stiu orele de intoarcere a bacului..am auzit ca poate sa facă si greva..îmi zici unde pot sa găsesc:-??

Popular Posts