Pregatiri de vacanta

Pe mine a cazut magareatza cu entertainementul si cu lista cu ce am ratat in a vedea acum un an..Daca anul trecut eram 22 de oameni, anul asta suntem numai 8. Las' ca e bine si asa. Ma pun deci pe treaba si cercetez si alaturez pe blog informatii culese de prin lumea cea mare.

De vazut:

Muzeul de Arheologie din Thassos este unul dintre cele mai bogate din Grecia de Nord. Aici puteti admira o colectie unica de antichitati datand din secolul al 7-lea I.Hr. pana in secolul al 7-lea D. Hr. Muzeul de Arheologie din Thassos nu este singurul muzeu pe care il puteti vizita pe aceasta insula. De mare interes sunt muzeele folklorice si Muzeul Polygnotos Vagis din Potamia. Zone arheologice interesante pot fi vazute si in Alyki (ruinele antice Bizantine) si Kastro (aici oasele mortilor mai sunt si acum pastrate intr-o capela).

Cele mai frumoase plaje sunt Golden Beach si Paradise Beach (nudisti). Alte plaje care merita vazute sunt Alyki, Skala Prinos, Tripiti Beach, Psili Ammos sau Potos Beach.

Manastirea Sf. Panteleimonas in Kazaviti, Manastirea Archangelos langa Alyki, Biserica Panaghia = Fecioara Maria in orasul Panagia, Biserica Sfantului Anargyri in Kallirachi sau bisericile Sf. Demetrios si Sf. Paraskevi in Theologos.

Muzeul Folcloric din Limenaria. Este gazduit fostul oficiu administrativ al comunitatii, in centrul satului. Scopul acestui muzeu este sa pastreze si sa promoveze traditia locala. Astfel, expune broderii, tesaturi, costume traditionale, cuptoare, un razboi de tesut, unelte pentru diferite indeletniciri(croitorie, frizerie, tamplarie, cresterea albinelor, vanatoare, banca unui cizmar, unelte pentru culegerea maslinelor) si unelete de pe timpurile cand au fost deschise minele locale.

Muzeul Folcloric din Teologos (deschis in fiecare zi intre 11:00 si 14:00 & 19:00 si 23:00) Acest muzeu se afla intr-o cladire foarte bine pastrata. Are doua nivele: la primul etaj puteti vedea unelte si ustensile folosite de locuitori, iar la al doilea etaj este o reprezentare a unei case traditionale din Thassos

Festivaluri anuale in Thassos si Prefectura din Kavala:
Iunie: festivalul Kazavitiana in Thassos
5-15 iulie: Festival Etnic in Cosmopolis
15 iulie - 6 septembrie: Festivalul Filippi in Thassos
19-20 iulie: evenimente culturale in Platamonas si Filippi
26-27 iulie: evenimente culturale la Sf Kosmas in satul Sf Pantelimon
28-31 iulie: evenimentele asociatiei culturale Kehrokampos
27 iulie - 2 august: sarbatoarea "Strugurilor" la Elaiohori
1-6 august: evenimente culturale in Keramoti
10-14 august: evenimente culturale in municipalitatea Orinou
27 august - 2 september: evenimentele publice "Fotonesteia" in Chrisoupoli

Rachoni - Aghios Giorgios
Este una dintre cele mai linistite zone din Thassos si este formata din Skala Rachoni, Rachoni si un sat mic din apropiere - Aghios Giorgios. Megand dinspre Limenas inspre vest, prima statiune pe care o intalnim este Skala Rachoni , iar la aproximativ 4 km inspre interiorul insulei, este satul Rachoni. Coform legendei, primii oameni s-au stabilit aici dupa ce o femeie oarba s-a aplecat asupra unui izvor din zona, si-a stropit fata cu apa si de atunci a putut vedea din nou. Oamenii au construit o biserica aici si s-au stabilit in apropierea ei. In trecut, localnicii din Aghios Giorgios si Rachoni traiau in interiorul insulei pentru a se apara de pirati, iar mai apoi ei s-au stabilit aproape de coasta. Muhammad Ali, fondatorul dinastiei care a condus Egiptul din secolul al 19-lea pana la inceputul secolului 20, a fost crescut in Rachoni pana sa se mute pe continent, in Kavala. Rachoni este satul cu cei mai vechi maslini de pe insula si de-a lungul timpului, el si-a pastrat traditiile si obiceiurile, fiind un loc potrivit pentru a experimenta stilul de viata grecesc.


Limenaria
Dupa Skala Marion, drumul de-a lungul coastei duca la Limenaria. Este o localitate mai mare care a luat nastere la sfarsitul secolului 19. Portul din Limenaria a inceput sa aiba importanta comerciala din 1903, cand firma germana Speidel a inceput sa il foloseasca pentru a incarca pe vapoare minereurile extrase din zona. Cladirea cu birouri a firmei respective, numita "Palataki", abandonata de mult, inca mai sta in picoare in portul din Limenaria si este un exemplu arhitectural din secolul 20. Primii locuitori au venit din satul Kastro, care mai apoi a fost abandonat. Populatia s-a marit in momentrul in care s-au stabilit aici refugiati din Asia Mica. Dezvoltarea recenta a acestei localitati se datoreaza in principal turismului. Vara, plajele de aici atrag foarte muti turisti. Mai mult, turistii pot vizita muzeul folck sau un muzeu micut numit Papageorgiou. De asemenea, puteti vedea plaja Metallia, unde sunt minele abandonate.

Pefkari
Plaja de aici este foarte bine organizata, are toate facilitatile si a primit Steagul Albastru, pentru limpezimea apei, curatenie, buna organizare. Daca vreti sa va bucurati de cluburi si sa nu fiti deranjati de muzica si zgomot, Pefkari este alefgerea cea mai buna, pentru ca este o zona linistita, iar in apropiere, in Limenaria sau Potos, gasiti numeroase cluburi si baruri. Pe drumul spre Limenaria este discoteca in aer liber "Bolero" sau clubul "Barel" de langa ea.

Alyki
Aliki este o zona cu multe monumente antice si medievale. Monumentele de aici ne arata ca in antichitate regiunea era prospera. Cele mai importante sunt: sanctuarul, pesterile de cult si carierele de marmura. Se pare ca Alyki a fost o regiune si mai prospera in Evul Mediu, judecand dupa ramasitele celor doua basilici datatnd din era bizantina (care sunt construite la o distanta mica de carierele de marmura).

Comments

Popular Posts